Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La ingeniería en una empresa tradicional sevillana consolida su posicionamiento aeronáutico
Tecnigrab esquiva la crisi creant un departament d'enginyeria i es consolida en el sector aeronàutic

L'enginyeria en una empresa tradicional sevillana consolida el seu posicionament aeronàutic

Darío González Fernández, gerent de Indaero Tecnigrab, S.L08/09/2011

7 de setembre de 2011

Pugues una empresa familiar de gravat amb maduixa passar a ser un dels principals proveïdors del sector aeronàutic desenvolupat a Sevilla? Indaero Tecnigrab és la prova. L'empresa ha capejat el temporal de la crisi, incrementant a més un 17% la seva facturació en l'últim any.
Imagen

Inicis

L'empresa sorgeix en 1970 fundada per Antonio González Jaén com a pionera en el gravat amb maduixa. Gràcies a la seva dedicació per la qualitat del producte, servei sense horari al client i a l'adquisició de la primera màquina controlada per ordinador en 1984, es va convertir ràpidament en el gravador més prestigiós de Sevilla. Gràcies a aquesta reputació va començar a realitzar gravats per a Construccions Aeronàutiques i empreses del sector aeronàutic.

Darío González Fernández, fill del fundador, va realitzar estudis d'Enginyeria Tècnica Industrial en la Politècnica de Sevilla i es va incorporar en 2001 a l'empresa familiar. En 2003 l'empresa es va traslladar a una nau industrial. A partir d'aquest moment es va deixar l'adreça en mans de Darío i van començar a aplicar-se en l'empresa els coneixements avançats d'Enginyeria però aplicant-los amb una filosofia tradicional ja que la figura del fundador encara tenia molt pes en l'empresa. Alhora que es realitzaven càlculs complexos en producció i s'aplicaven processos avançats de fabricació es mantenia un amor pel resultat, un respecte màxim pel client i una economia ajustada (contraria als alts endeutaments que es fomenten a les escoles de negocis). En 2004 es va iniciar el servei de mecanitzat CNC amb un notable èxit, treballant amb empreses molt importants del sector i fabricant peces molt complexes.

Imagen

Departament d'Enginyeria

En 2007 vam crear una oficina tècnica amb dos enginyers tècnics industrials. La seva funció era investigar i desenvolupar productes en els quals l'empresa tenia dificultats quant a cost i qualitat i desenvolupar altres productes nous per a la companyia. Dedicaven un 50% del seu temps a aquests productes, però a més donaven suport quant a càlculs i programació als treballs que es realitzaven de gravat i mecanitzat. També recolzaven en treballs de qualitat i producció quan era necessari i en projectes de millora industrial. Aquest departament suposava un augment important en el cost de personal de l'empresa, però sabíem que en algun moment ens donaria resultats.

El primer resultat d'aquesta oficina va sorgir en 2008 quan se'ns va demanar oferta per fabricar els mateixos accessoris que ja fabricàvem però en aquest cas per al nou avió A400M. Gràcies al departament creat, oferim, a més de la fabricació, el disseny i validació dels mateixos. Aquest punt va ser determinant per guanyar l'oferta i finalment signar dos contractes.

En paral·lel a aquest projecte s'aplicaven nous sistemes de fabricació i gestió:

  • Sistema de Gestió de Qualitat. L'empresa es va certificar en les normes ISO 9001 i en l'aeronàutica EN 9100 millorant els processos de control, avaluació de proveïdors, comunicació amb el client, formació contínua, etc.
  • Llegeixin Manufacturing. Per millorar els preus es va aplicar la filosofia originada a Japó a través de la qual es milloren els temps de lliurament i es redueixen els balafiaments.
  • Implantació d'ERP. Es va invertir en la compra i implantació d'un programari de gestió integral que redueix les nostres tasques administratives i ens dóna informació a temps real del funcionament de les diferents àrees de l'empresa.
  • Reunions d'equip. Es van començar a organitzar reunions setmanals per organitzar la producció, per millorar aspectes de qualitat i per informar de les estratègies de l'empresa. Encara que durant aquest temps l'empresa no produïa no obstant això el personal entenia les necessitats de l'empresa, es millorava el treball en equip i la resposta al client era coordinada.
  • Col·laboració amb instituts tecnològics. Comencem a realitzar col·laboracions amb Universitats, centres tecnològics, laboratoris i assistència a jornades tècniques. Notables han estat els resultats amb l'Institut Andalús de Tecnologia (IAT) quant a l'àrea de disseny, millora de processos industrials i aplicació de nous materials.
  • Especialització i diferenciació. En analitzar les diferents línies de productes, ens vam adonar que en algunes teníem més de 400 empreses competidores. Això ens va portar a concentrar els nostres esforços en productes molt avançats tecnològicament i a diferenciar uns altres a través de la qualitat i l'ús de noves tecnologies.

Esquivem la crisi

En 2008 es comença a parlar de crisi. Encara tinc en la memòria la cara de Bush anunciant dificultats financeres. Crec que ningú en aquest moment va pensar com arribaria a afectar-nos. Reconec que jo tampoc. Havia escoltat parlar de moltes crisis però cap tenia res a veure amb el que s'aveïnava. L'un altre eren simples baixades de treball que duraven tres mesos.

No és fins al segon trimestre del 2009 quan no es nota una parada de les comandes coincidint amb un una baixada cíclica del treball aeronàutic. Vam haver de fer esforços de reestructuració i controlar la despesa però a final de l'any es va recuperar la producció i tot va quedar en un llarg esglai. A partir d'aquest moment i fruit dels productes desenvolupats i dels contractes signats la facturació va continuar creixent.

En la següent taula s'aprecia l'efecte de la crisi en l'economia espanyola referida a la taxa de variació del producte interior brut nacional. En l'altra taula podem comprovar que aquesta recessió pràcticament no ha afectat en la facturació de Tecnigrab, és més, podem comprovar un augment de la mateixa en l'últim any d'un 17%.

Imagen
Imagen

Treball per al futur

Segurament no podríem fer ara el que vam fer en un moment de bonança econòmica com va ser 2007, ja que vam haver d'augmentar el cost de personal de forma important.

Si haig de fer autocrítica hi ha dos punts en els quals l'empresa podria haver millorat:

  • Diversificació. Hauríem d'haver estat capaços de diversificar en altres sectors com el ferroviari o el naval.
  • Internacionalització. La sempre difícil i costosa tasca d'internacionalització és encara una tasca pendent en la qual estem treballant. Hi ha altres empreses aeronàutiques en la resta del món que compren els productes que nosaltres oferim. Fora del sector aeronàutic s'està produint una millora de l'economia en altres països.

No creiem que la crisi passi aviat per això seguim treballant en la millora dels processos. Una empresa no ha d'esperar al fet que els clients els demanin productes nous o millores en els processos, sinó que el treball ha de ser constant de forma interna i oferir les millores de forma gratuïta. Els projectes han de fer-se amb antelació i intentant preveure el futur. Aquesta és la tasca de l'empresari. Si vols reaccionar quan tens el problema damunt ja és massa tarda, així que hem de treballar avui, per estar preparats dins de dos anys. Els esforços que hem de fer avui amb vista al futur han de passar per optimitzar la fabricació per adaptar-se a la reducció de costos que s'està produint a nivell global. Boeing i Airbus estan treballant des de fa anys en aquest sentit per competir amb empreses de països emergents (Xina, Brasil, Rússia, …).

Hem començat dos projectes de R+D+i que esperem ens donin fruit en els propers anys i hem creat un pla estratègic per 2011-2016 en el qual concentrar els nostres esforços en tres línies de negoci: plaques d'identificació, plaques de control i plaques de protecció.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis